Ar-Ge Merkezi mi, Teknokent mi? Bordro Karşılaştırması

Ar-Ge merkezi (5746) ile teknokent (4691) bordrosu: aynı damga istisnası ve SGK desteği, farklı terkin oranı. Brüt 100.000 TL ile yıllık karşılaştırma.

Yayın 3 dk okuma

Kısaca

  • Ar-Ge merkezi ve teknokent personelinde damga vergisi istisnası, SGK işveren hissesi desteği ve 40 kat sınırı aynıdır.
  • Fark gelir vergisi terkinindedir: Ar-Ge merkezinde eğitime göre %80, %90 ya da %95; teknokentte kalan verginin tamamı.
  • Brüt 100.000 TL'de 2026 yıllık terkini teknokentte 180.018,80 TL, Ar-Ge merkezinde lisans mezununda 144.015,04 TL, doktoralıda 171.017,86 TL'dir.
  • Teşvikli destek personeli iki düzende de Ar-Ge ve tasarım personelinin %10'uyla sınırlıdır; teknokentte toplam personeli 15'e kadar olan firmada sınır %20'dir.
  • İki düzende de dışarıda geçen süreler kanundaki şartlarla kapsama girer; teknokentte yönetici şirket onayı aranır.
Bu yazıda (5 başlık)

Bordro açısından Ar-Ge ve tasarım merkezi (5746) ile teknokent (4691) arasındaki tek büyük fark gelir vergisi terkinidir. Ar-Ge merkezinde terkin eğitime göre %80, %90 ya da %95'tir; teknokentte asgari ücret istisnasından sonra kalan verginin tamamı terkin edilir. Damga vergisi istisnası, SGK işveren hissesi desteği ve 40 kat sınırı iki düzende de aynıdır.

Karşılaştırma tablosu

KonuAr-Ge / tasarım merkezi (5746)Teknokent (4691)
Dayanak5746 sayılı Kanun, madde 34691 sayılı Kanun, geçici madde 2
Gelir vergisi terkiniKalan verginin %80'i, %90'ı ya da %95'i (eğitime göre)Kalan verginin tamamı
Damga vergisiİstisna (40 kat sınırı içinde)İstisna (40 kat sınırı içinde)
SGK işveren hissesi desteği5510 indirimi sonrası kalanın yarısıAynı (5746 madde 3/3)
40 kat sınırıVarVar
Fazla mesaiTeşvik dışıTeşvik dışı
Teşvikli destek personeli sınırıTam zaman eşdeğeri, tam zamanlı Ar-Ge ya da tasarım personelinin %10'uAr-Ge ve tasarım personelinin %10'u (15'e kadar personelde %20)
Dışarıda geçen süreMerkez dışı %20 (Cumhurbaşkanı %100'e kadar artırabilir) ve kanundaki diğer hâllerBölge dışı %20 (Cumhurbaşkanı %100'e kadar artırabilir), yönetici şirket onayıyla
Ders ve mentorlukDoktoralı personelin üniversitede dersi ve girişimcilere mentorluk, haftada 8 saate kadar—
Süre31 Aralık 2028'e kadar31 Aralık 2028'e kadar

Rakamlarla: brüt 100.000 TL, 2026

Tam Ar-Ge ayları, sektör imalat dışı. Çalışanın neti iki düzende de aynıdır (Ocak'ta 76.461,33 TL, yılda 839.981,20 TL); fark yalnız işveren maliyetindedir.

Ocak terkiniYıllık terkinYıllık işveren maliyeti
Standart çalışan——1.461.000,00
Ar-Ge merkezi, %806.830,94144.015,041.198.484,96
Ar-Ge merkezi, %907.684,81162.016,921.180.483,08
Ar-Ge merkezi, %958.111,74171.017,861.171.482,14
Teknokent, %1008.538,68180.018,801.162.481,20

Aynı brütle teknokentin yıllık avantajı, lisans mezununa göre 36.003,76 TL, doktoralıya göre 9.000,94 TL'dir. SGK desteği iki düzende de yılda 142.500,00 TL'dir (5510 indirimi dahil).

Hangisi kimin için daha avantajlı?

  • Lisans ya da ön lisans mezunu ağırlıklı ekip: teknokentteki %100 terkin, Ar-Ge merkezinin %80'ine göre belirgin fark yaratır.
  • Doktoralı ya da desteklenecek program alanlarında lisansüstü derecesi olan ekip: fark %5 puana iner; seçimi daha çok diğer şartlar belirler.
  • Destek personeli oranı yüksek ekip: iki düzende de teşvikli destek personeli Ar-Ge ve tasarım personelinin %10'uyla sınırlıdır; teknokentte 15'e kadar personeli olan küçük firmalarda bu sınır %20'ye çıkar. Sınırın üstündekiler teşviksiz bordrolanır.
  • Dışarıda çalışan ekip: iki düzende de dışarıda geçen sürelerin kapsama girmesi kanundaki oranlara ve onaylara bağlıdır; teknokentte yönetici şirketin denetimi ve onayı vardır.

Bordro dışındaki farklar (kurumlar vergisi istisnası ya da indirimi, yatırım ve kuruluş şartları) bu karşılaştırmaya dahil değildir.

Sık sorulan sorular

Teknokentte terkin Ar-Ge merkezinden yüksek mi? Evet. Teknokentte kalan verginin tamamı, Ar-Ge merkezinde eğitime göre %80, %90 ya da %95'i terkin edilir.

SGK desteği iki düzende farklı mı? Hayır. İkisinde de 5510 indirimi sonrası kalan işveren hissesinin yarısıdır.

Damga vergisi istisnası farklı mı? Hayır. İkisinde de ücretlere ilişkin kâğıtlar 40 kat sınırı içinde damga vergisinden istisnadır.

Çalışanın net maaşı fark eder mi? Brüt ücret aynıysa hayır; terkin işverende kalır, damga istisnası iki düzende de aynıdır.

Hesaplayın

Maliyet Karşılaştırma ekranında aynı ücreti standart, Ar-Ge (5746) ve teknokent (4691) türleriyle yan yana hesaplayabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. 5746 sayılı Kanun, madde 3, madde 4/2 (destek personeli sınırı) ve madde 6 (31.12.2028'e kadar)
  2. 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, geçici madde 2

Bu yazı 06 Kasım 2026 tarihinde yürürlükteki mevzuata göre hazırlandı ve bilgilendirme amaçlıdır; bağlayıcı kaynak Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeler ve ilgili kurum duyurularıdır. Bir hata görürseniz bize yazın.

Bu yazıyı paylaşın

Hesaplarınızı tek kaynaktan yürütün.

Modülleri şimdi açabilirsiniz. Soru ve görüşleriniz için iletişim sayfasındaki adresi kullanın.

Ziyaret istatistikleri ve canlı destek için çerez kullanıyoruz. Hesaplama ekranlarında üçüncü taraf betiği çalışmaz. Çerez politikası