Yıllık İzin Bölünebilir mi? 10 Gün Kuralı ve Yol İzni

Yıllık izni işveren tek başına bölemez; anlaşmayla bölünürse bir parça en az 10 gün olur. 4 güne kadar ücretsiz yol izni, mahsup yasağı ve izin kayıt belgesi.

Yayın 4 dk okuma

Kısaca

  • İşveren yıllık izni tek başına bölemez; izin kural olarak aralıksız verilir.
  • Taraflar anlaşırsa izin bölünebilir, ama bölümlerden biri en az 10 gün olmalıdır.
  • İzni başka bir şehirde geçirecek işçiye istemesi ve belgelemesi hâlinde 4 güne kadar ücretsiz yol izni verilir.
  • Hastalık izni ya da işverenin verdiği başka izinler yıllık izinden düşülemez.
  • İşveren her çalışan için yıllık izinleri gösteren bir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.
Bu yazıda (8 başlık)

Yıllık izin aralıksız kullandırılır ve işveren onu kendi kararıyla parçalara ayıramaz. Çalışan da isterse izin bölünebilir; bu durumda parçalardan biri en az 10 gün olmalıdır. İznini başka bir şehirde geçirecek çalışan, isteyip belgelerse yol için 4 güne kadar ücretsiz izin de alır.

Kanundaki kural

İş Kanunu'nun 56. maddesi:

Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.

Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.

Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir.

Üçüncü fıkradaki bölme imkânı 2016'da 6704 sayılı Kanun'la getirildi. Kural dinlenmenin amacından gelir: kısa parçalara ayrılmış izin, çalışanın gerçekten dinlenmesini sağlamaz. Bu yüzden yoğun dönemde bile işveren 14 günlük izni kendiliğinden ikişer günlük parçalara bölemez.

Anlaşmayla bölme: iki şart

ŞartAnlamı
AnlaşmaBölme çalışanın da onayıyla yapılır; tek taraflı karar geçersizdir
10 günParçalardan en az biri 10 gün ya da daha uzun olur
İzin hakkıGeçerli bölmeGeçersiz bölme
14 gün10 + 4 gün7 + 7 gün
20 gün10 + 5 + 5 gün6 + 6 + 8 gün
26 gün12 + 7 + 7 gün9 + 9 + 8 gün

Bölme anlaşmasını yazılı alın; bir uyuşmazlıkta işverenin elindeki tek kanıt odur.

Başka izinler yıllık izinden düşülemez

Yıl içinde işverenin verdiği diğer ücretli ya da ücretsiz izinler, dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. Bir haftalık raporlu hastalık, çalışanın yıllık izninden eksiltilemez; mazeret izinleri de öyle.

İzne denk gelen ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri de izin süresinden sayılmaz. Bayram dönemine düşen bir izin planlanırken o günler izne eklenmelidir.

Yol izni: 4 güne kadar ücretsiz

Kanun, iznini işyerinin bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek çalışana yolda geçen süre için ek bir hak tanır:

Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır.

SoruCevap
Kim alır?İznini işyerinin bulunduğu yerden başka bir yerde geçiren çalışan
Nasıl?Çalışan ister ve belgeler; örneğin otobüs ya da uçak bileti
Ne kadar?Gidiş ve dönüş toplam en çok 4 gün
Ücretli mi?Hayır; kanun ücret öngörmez. Sözleşme ya da işyeri uygulaması ücretli yol izni tanıyabilir

Örnek: İzmir'de çalışan biri 14 günlük iznini Erzurum'da geçirecekse ve otobüs biletini gösterirse, işveren ona izninin başında ve sonunda yol için toplam 4 güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır.

İzin kayıt belgesi ve alt işveren

  1. madde işverene, çalışanlarının yıllık izinlerini gösteren bir izin kayıt belgesi tutma yükümlülüğü verir. Alt işveren çalıştıran işyerlerinde iki ek kural vardır:
  • Süre birleşir: Alt işvereni değiştiği hâlde aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin izin süresi, o işyerinde geçen bütün süreler toplanarak hesaplanır.
  • Asıl işveren denetler: Alt işveren izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene verir; asıl işveren de izinlerin ilgili yıl içinde kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek ve kullanılmasını sağlamakla yükümlüdür.

İzindeyken başka bir işte çalışmak

  1. maddeye göre izindeki çalışanın izin süresince ücret karşılığı başka bir işte çalıştığı anlaşılırsa, işveren bu süre için ödediği izin ücretini geri alabilir.

İzinlerin yıl içinde hangi dönemlerde ve hangi sırayla kullanılacağı, işverenin tutacağı kayıtların biçimi, 60. madde uyarınca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yönetmeliğiyle düzenlenir. İzin süreleri için yıllık izin süreleri yazımıza bakabilirsiniz.

Sık sorulan sorular

Yıllık izin bölünebilir mi? İşveren tek başına bölemez. Çalışanla anlaşılırsa bölünebilir; parçalardan biri en az 10 gün olmalıdır.

14 günlük izin 7 + 7 kullanılabilir mi? Hayır. Anlaşma olsa bile parçalardan biri en az 10 gün olmalıdır; 10 + 4 kullanılabilir.

Yol izni kaç gün, ücretli mi? Gidiş ve dönüş toplam en çok 4 gün ve ücretsizdir. Çalışanın istemesi ve izni başka yerde geçireceğini belgelemesi gerekir.

Raporlu günler yıllık izinden düşülür mü? Hayır. Hastalık izni ve işverenin verdiği diğer izinler yıllık izne mahsup edilemez.

Hesaplayın

Ayrılan çalışanın kullanmadığı izin günlerinin ücretini Kıdem ve İhbar Tazminatı ekranında hesaplayabilirsiniz; ayrıntısı kullanılmayan izin ücreti yazımızda.

Kaynaklar

  1. 4857 sayılı İş Kanunu, madde 56, 58 ve 60

Bu yazı 06 Kasım 2026 tarihinde yürürlükteki mevzuata göre hazırlandı ve bilgilendirme amaçlıdır; bağlayıcı kaynak Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeler ve ilgili kurum duyurularıdır. Bir hata görürseniz bize yazın.

Bu yazıyı paylaşın

Hesaplarınızı tek kaynaktan yürütün.

Modülleri şimdi açabilirsiniz. Soru ve görüşleriniz için iletişim sayfasındaki adresi kullanın.

Ziyaret istatistikleri ve canlı destek için çerez kullanıyoruz. Hesaplama ekranlarında üçüncü taraf betiği çalışmaz. Çerez politikası