Kısaca
- Bir yaşından küçük çocuğu olan kadın işçiye günde toplam 1,5 saat süt izni verilir.
- İznin hangi saatlerde ve kaça bölünerek kullanılacağını işçinin kendisi belirler.
- Süt izni günlük çalışma süresinden sayılır; ücretten kesinti yapılamaz.
- Doğum sonrası yarım çalışma hakkını kullanan işçiye bu sürede süt izni uygulanmaz.
- Süt izni sırasında olan kaza iş kazası sayılır.
Bu yazıda (7 başlık)
Bir yaşından küçük çocuğu olan kadın işçinin her iş günü toplam 1,5 saat süt izni hakkı vardır. Bu süre çalışılmış sayılır, yani ücretten düşülmez; saatleri ve kaça bölüneceğini de işveren değil işçi belirler. Hak, çocuk bir yaşını doldurduğu gün sona erer.
Kanundaki kural
İş Kanunu'nun 74. maddesi:
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
- madde de çalışma süresinden sayılan zamanlar arasında çocuk emziren kadın işçilerin süt vermeleri için ayrılan süreleri açıkça sayar. Yani süt izni, kanun bakımından çalışma süresinin bir parçasıdır.
Süt izni nasıl kullanılır?
| Soru | Cevap |
|---|---|
| Kim kullanır? | Bir yaşından küçük çocuğu olan kadın işçi |
| Ne kadar? | Günde toplam 1,5 saat |
| Hangi saatlerde? | İşçinin seçtiği saatlerde: sabah geç gelerek, öğle arasını uzatarak ya da akşam erken çıkarak |
| Bölünebilir mi? | Evet; kaça bölüneceğine işçi karar verir |
| Ücret kesilir mi? | Hayır; süre çalışılmış sayılır |
| Ne zaman biter? | Çocuk bir yaşını doldurduğunda |
İşveren, düzeni kurabilmek için çalışandan seçtiği saatleri önceden bildirmesini isteyebilir; ama saatleri kendisi tayin edemez, çünkü kanun bu kararı çalışana vermiştir.
Bordroya etkisi
Süt izni çalışılmış sayıldığı için o saatler için ücret, prim günü ya da fazla çalışma hesabında düşüm yapılmaz. Haftada 6 gün çalışan bir işçi için süt izni haftada 9 saat eder ve bu 9 saat, haftalık çalışma süresinin içinde sayılır.
Yarım çalışmayı seçen süt izni alamaz
Doğum izni dönüşünde çalışanın önünde ikinci bir seçenek daha vardır: bir süre yarım gün çalışmak; haftalık sürenin yarısı ücretsiz izin sayılır. Bu hak ilk çocukta 60, ikincide 120, sonrakilerde 180 gündür; ikiz ve üstü doğumlarda 30'ar gün uzar, engelli doğan çocukta 360 gündür. Kanun, yarım çalışma süresince süt iznine ilişkin hükümlerin uygulanmayacağını söyler. Aynı dönemde ikisinden biri seçilir.
| Süt izni | Yarım çalışma | |
|---|---|---|
| Süre | Günde 1,5 saat, çocuk 1 yaşına gelene kadar | İlk doğumda 60 gün (ikincide 120, sonrakilerde 180) |
| Ücret | Ücretli, çalışılmış sayılır | Çalışılmayan yarı ücretsiz |
| Birlikte kullanılır mı? | Yarım çalışma süresince süt izni verilmez | – |
Süt izninde kaza: iş kazası
5510 sayılı Kanun'un 13. maddesi, iş kazası sayılan hâlleri sayarken şu durumu da listeye alır:
Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
Çalışan süt izni için yoldayken ya da bu süre içinde kaza geçirirse olay iş kazası olarak değerlendirilir; işveren kazayı en geç 3 iş günü içinde SGK'ya bildirmekle yükümlüdür.
İK için kontrol listesi
- Dönüşte bilgilendirin. Doğum izninden dönen çalışana, süt iznini hangi seçeneklerle kullanabileceğini yazılı olarak anlatın.
- Puantajı doğru işleyin. Çalışanın seçtiği süt izni saatlerini puantajda çalışılmış olarak işaretleyin.
- Yarım çalışmayı ayırın. Yarım çalışma talebi varsa o dönemde süt izninin uygulanmadığını sözleşme ekine yazın.
Sık sorulan sorular
Süt izni kaç saat? Bir yaşından küçük çocuğu olan kadın işçiye her iş günü toplam 1,5 saat.
Süt izni ücretli mi? Evet. Süre günlük çalışma süresinden sayılır; ücretten kesinti yapılamaz.
Süt izninin saatini kim belirler? İşçi. Hangi saatlerde ve kaça bölünerek kullanacağına kendisi karar verir.
Yarım çalışma yapan işçi süt izni alır mı? Hayır. Yarım çalışma süresince süt izni hükümleri uygulanmaz.
Hesaplayın
24 haftalık doğum izninin ayrıntıları doğum izni yazımızda; izinli ayların bordrosunu Maaş Hesaplama ekranında görebilirsiniz.
Kaynaklar
Bu yazı 06 Kasım 2026 tarihinde yürürlükteki mevzuata göre hazırlandı ve bilgilendirme amaçlıdır; bağlayıcı kaynak Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeler ve ilgili kurum duyurularıdır. Bir hata görürseniz bize yazın.
